OTWARTE OD 16                                                                                                               O NAS   KONTAKT
           BAR NA DASZKU      
 
Menu
Witamy

Należące do Kompanii Piwowarskiej Tyskie Browary Książęce to jeden z najnowocześniejszych browarów w Europie. Jego moce produkcyjne sięgną niebawem 8 mln hl rocznie. Rodowód browaru początków XVII wieku - pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z 1613 roku.

Historia

Na ziemie polskie, podobnie jak do całej Europy technologię produkcji piwa sprowadzili średniowieczni mnisi. Rozwój piwowarstwa stał się możliwy dzięki rozmaitym przywilejom m.in. "porządkowi piwnemu". Zezwalał on na produkcję chmielowego napoju i jego spożycie w miejscu wytworzenia. Dzięki przywilejowi zaczęły powstawać niewielkie browary, szczególnie na Śląsku, gdzie piwo szybko stało się ulubionym napojem górników. Piwne wytwórnie, z reguły, nie utrzymywały się jednak zbyt długo na rynku. Do wyjątków należał browar z Tychów.

Za oficjalną datę założenia browaru uznaje się rok 1629. Z tego okresu pochodzi następująca wzmianka ze spisu nieruchomości Państwa Pszczyńskiego: "ten folwark posiada znaczne prawo piwowarskie, można tu co tydzień piwo warzyć, przynosi przeto znaczną korzyść." W 1999 roku minęła 370 rocznica założenia wytwórni. Tyskie Browary Książęce są jedynym polskim zakładem z branży piwnej, który może poszczycić się tak długą nieprzerwaną historią działalności.

Dość szybko, bo już na początku XVII wieku browar został przystosowany do wysyłki piwa beczkami. Nie ograniczał się do sprzedawania piwa w miejscu warzenia, jak to zwykle czyniły ówczesne browary. Dowodzi to dynamicznego, jak na owe czasy, rozwoju zakładu. O jakości tyskiego piwa niech świadczy fakt, że posyłano po nie z zamku książąt pszczyńskich, choć istniał tam również stosunkowo duży browar. Aby podnieść jakość produkowanego trunku zdecydowano się w Tychach na przyzakładową uprawę chmielu, co zapewniało dostawy najlepszego surowca, odpowiadającego wymogom procesu technologicznego.

Przez ponad 200 lat tyskie browary należały do rodziny Promniców, baronów z Pszczyna. W 1861 roku przeszły w ręce innej szlacheckiej familii - książąt Hochbergów. Na ten czas przypada jeden z najbardziej dynamicznych okresów rozwoju w historii browarów. Właściciel zakładu książę Jan XI, zwany przez Górnoślązaków "Starym księciem", był wielkim miłośnikiem piwowarstwa i poświęcał wiele czasu sprawom tyskiego browaru. On też, wraz ze swymi współpracownikami, przyczynił się do rozkwitu przedsiębiorstwa w drugiej połowie XIX wieku. Przemyślane inwestycje takie jak zakup nowoczesnych maszyn, rozbudowa browaru (np. sztuczna chłodnia, poszerzenie fermentowni) sprawiły, że u schyłku ubiegłego stulecia produkcja wyniosła 100 000 hektolitrów piwa rocznie. Wynik ten stawiał zakład z Tychów w pierwszym szeregu europejskich piwowarów. Tyskie Browary Książęce (tak odtąd oficjalnie nazywała się firma) stały się dobrze rozwiniętym i nowocześnie zarządzanym zakładem. Tyskiemu browarowi nie zaszkodziła nawet konkurencja Browaru Obywatelskiego , który działał w mieście od 1897 roku. W niedługim czasie większość jego akcji została wykupiona przez Browar Książęcy i od 1918 roku oba zakłady były zarządzane pod wspólnym kierownictwem.

W czasie II wojny światowej browar przeszedł pod zarząd komisaryczny Rzeszy Niemieckiej. Podczas okupacji w tyskich browarach produkowane było piwo dla niemieckiej armii. Ze względu na małą zawartość słodu, surowca wówczas deficytowego, napój ten miał znacznie gorszą jakość niż produkowane zwykle trunki. Koniec wojny zastał browar niezniszczony choć mocno zaniedbany i niedoinwestowany. Po wyzwoleniu, w styczniu 1945 roku, zakład został przejęty przez pracowników. Pół roku później ruszyła produkcja, firmę zaś upaństwowiono.

Po upływie 50 lat Browary Tyskie zostały sprywatyzowane. W 1999 roku Tyskie Browary Książęce połączyły się z LECH Browary Wielkopolski tworząc wspólnie Kompanię Piwowarską S.A (w 2003 roku do KP dołączył białostocki browar Dojlidy). Obecnie Tyskie Browary Książęce to największy browar grupy SABMiller (właściciela KP) w Europie. W wyniku realizowanego właśnie planu inwestycyjnego (rozbudowa warzelni, linii rozlewniczej oraz zbiorników fermentacyjnych i leżakowych) osiągnie niebawem zdolności produkcyjne rzędu 8 mln hl rocznie. Oprócz piwa ?Tyskiego? warzy się w nim m.in. piwo Pilsner Urquell (tyski browar jako pierwszy w Europie uzyskał licencję na produkcję tego piwa poza Czechami).