Należące do Kompanii Piwowarskiej Tyskie
Browary Książęce to jeden z najnowocześniejszych browarów w Europie.
Jego moce produkcyjne sięgną niebawem 8 mln hl rocznie. Rodowód
browaru początków XVII wieku - pierwsze zapiski na jego temat
pochodzą z 1613 roku.
Historia
Na ziemie polskie, podobnie jak do całej Europy
technologię produkcji piwa sprowadzili średniowieczni mnisi.
Rozwój piwowarstwa stał się możliwy dzięki rozmaitym przywilejom
m.in. "porządkowi piwnemu". Zezwalał on na produkcję chmielowego
napoju i jego spożycie w miejscu wytworzenia. Dzięki przywilejowi
zaczęły powstawać niewielkie browary, szczególnie na Śląsku, gdzie
piwo szybko stało się ulubionym napojem górników. Piwne wytwórnie, z
reguły, nie utrzymywały się jednak zbyt długo na rynku. Do wyjątków
należał browar z Tychów.
Za oficjalną datę założenia browaru uznaje
się rok 1629. Z tego okresu pochodzi następująca wzmianka ze
spisu nieruchomości Państwa Pszczyńskiego: "ten folwark posiada
znaczne prawo piwowarskie, można tu co tydzień piwo warzyć, przynosi
przeto znaczną korzyść." W 1999 roku minęła 370 rocznica założenia
wytwórni. Tyskie Browary Książęce są jedynym polskim zakładem z
branży piwnej, który może poszczycić się tak długą nieprzerwaną
historią działalności.
Dość szybko, bo już na początku XVII wieku
browar został przystosowany do wysyłki piwa beczkami. Nie
ograniczał się do sprzedawania piwa w miejscu warzenia, jak to
zwykle czyniły ówczesne browary. Dowodzi to dynamicznego, jak na owe
czasy, rozwoju zakładu. O jakości tyskiego piwa niech świadczy fakt,
że posyłano po nie z zamku książąt pszczyńskich, choć istniał tam
również stosunkowo duży browar. Aby podnieść jakość produkowanego
trunku zdecydowano się w Tychach na przyzakładową uprawę chmielu, co
zapewniało dostawy najlepszego surowca, odpowiadającego wymogom
procesu technologicznego.
Przez ponad 200 lat tyskie browary należały do
rodziny Promniców, baronów z Pszczyna. W 1861 roku przeszły w ręce
innej szlacheckiej familii - książąt Hochbergów. Na ten czas
przypada jeden z najbardziej dynamicznych okresów rozwoju w historii
browarów. Właściciel zakładu książę Jan XI, zwany przez
Górnoślązaków "Starym księciem", był wielkim miłośnikiem piwowarstwa
i poświęcał wiele czasu sprawom tyskiego browaru. On też, wraz ze
swymi współpracownikami, przyczynił się do rozkwitu
przedsiębiorstwa w drugiej połowie XIX wieku. Przemyślane
inwestycje takie jak zakup nowoczesnych maszyn, rozbudowa browaru (np.
sztuczna chłodnia, poszerzenie fermentowni) sprawiły, że u schyłku
ubiegłego stulecia produkcja wyniosła 100 000 hektolitrów piwa
rocznie. Wynik ten stawiał zakład z Tychów w pierwszym szeregu
europejskich piwowarów. Tyskie Browary Książęce (tak odtąd
oficjalnie nazywała się firma) stały się dobrze rozwiniętym i
nowocześnie zarządzanym zakładem. Tyskiemu browarowi nie zaszkodziła
nawet konkurencja Browaru Obywatelskiego , który działał w mieście
od 1897 roku. W niedługim czasie większość jego akcji została
wykupiona przez Browar Książęcy i od 1918 roku oba zakłady były
zarządzane pod wspólnym kierownictwem.
W czasie II wojny światowej browar
przeszedł pod zarząd komisaryczny Rzeszy Niemieckiej. Podczas
okupacji w tyskich browarach produkowane było piwo dla niemieckiej
armii. Ze względu na małą zawartość słodu, surowca wówczas
deficytowego, napój ten miał znacznie gorszą jakość niż produkowane
zwykle trunki. Koniec wojny zastał browar niezniszczony choć mocno
zaniedbany i niedoinwestowany. Po wyzwoleniu, w styczniu 1945 roku,
zakład został przejęty przez pracowników. Pół roku później ruszyła
produkcja, firmę zaś upaństwowiono.
Po upływie 50 lat Browary Tyskie zostały
sprywatyzowane. W 1999 roku Tyskie Browary Książęce połączyły się
z LECH Browary Wielkopolski tworząc wspólnie Kompanię Piwowarską S.A
(w 2003 roku do KP dołączył białostocki browar Dojlidy). Obecnie
Tyskie Browary Książęce to największy browar grupy SABMiller
(właściciela KP) w Europie. W wyniku realizowanego właśnie planu
inwestycyjnego (rozbudowa warzelni, linii rozlewniczej oraz
zbiorników fermentacyjnych i leżakowych) osiągnie niebawem zdolności
produkcyjne rzędu 8 mln hl rocznie. Oprócz piwa ?Tyskiego? warzy się
w nim m.in. piwo Pilsner Urquell (tyski browar jako pierwszy w
Europie uzyskał licencję na produkcję tego piwa poza Czechami).
|